Gjut egna krukor och trädgårdsprydnader

Att gjuta i betong är fantastiskt roligt. Dessutom blir resultatet ofta väldigt snyggt och unikt. Det finns massor av saker du kan göra genom att använda dig av betong. Vad sägs om snygga blomkrukor, fågelbad och fina figurer att ha i trädgården, eller för all del, i inredningen inomhus? Sedan industristilen blev populär är det hetare än någonsin att smycka hemmet med vackra detaljer i betong. Jag tänkte här presentera några enklare projekt som passar nybörjaren.

Gjut fågelbad av rabarberblad

garden decorationsTill det här projektet behöver du ett stort och vackert rabarberblad, sand, finbetong och vatten. Placera rabarberbladet med undersidan uppåt på en liten hög med sand. Sanden är till för att bladet ska behålla sin naturliga skålform. Blanda sedan betongen enligt anvisningarna på förpackningen och täck undersidan av bladet med ett jämnt 2-3 centimeter tjockt betonglager. Låt sedan betongen härda. När allt har stelnat lossar du försiktigt bladet från betongen, sedan har du ett vackert bladformat fågelbad.

Gjut krukor av betong

Dessa krukor passar lika bra ute i trädgården som de gör på fönsterbrädan inne. Till dem behöver du två burkar eller skålar, en mindre och en större, olja, finbetong och tyngder. Börja med att blanda till betongen och olja sedan in dina formar. Den större ska oljas på insidan medan den mindre ska oljas på utsidan. Häll sedan betong i det större kärlet och tryck ned det mindre i betongen. Tryck jämt tills betongen nått den höjd du vill ha. Lägg en mindre planka på som tyngd. Du kan eventuellt också lägga på några stenar. Låt allt härda och lossa sedan kärlen, först det mindre och sedan det större. Nu är din kruka klar. Det går även att göra vackra fat på detta sätt genom att använda sig av lägre kärl.

Betong är ett beroendeframkallande material att arbeta i. När du kommit igång kommer du inte att kunna sluta.