Gör egna lampor

Ljuskällor kan man aldrig få för många av. Förutom att de skänker praktiskt ljus så skapar de atmosfär och trevnad i hemmet. Lampor är faktiskt ett av mina favoritprojekt att göra, därför har jag massor med tips när det gäller detta.

Det enklaste lampprojektet

Make your own lightsOm du är ute efter något enkelt så kan du köpa en enkel lampa på någon av de stora inredningskedjorna eller på second hand. Det finns sedan massor med roliga saker du kan göra med den. Fäst till exempel roliga figurer med limpistol på lampfoten och spraymåla sedan hela härligheten med en färg du gillar. Den vita lampskärmen kan du enkelt fixa en trendig ombre-effekt på. Doppa bara den nedersta delen i ett färgbad och låt sedan färgen långsamt sugas upp i tyget.

Bygg en lampa av garn

Till detta projekt behöver du tapetklister, ett snyggt garn, en pilatesboll eller en ballong beroende på vilken storlek du vill göra, och en sladd med lampsockel. Du börjar sedan linda garnet i ett önskat mönster kring den form du har valt. När det är klart täcker du allt med tapetklister och låter det torka. Upprepa sedan processen en gång. När allt har torrt kan du släppa ur luften ur bollen eller ballongen och försiktigt lirka ur den ur din nya lampskärm. Fäst sedan lampsladden och sockeln i skärmen och häng upp den på önskad plats.

Tips när du bygger egna lampor

El är alltid allvarliga saker. Använd därför inte gamla lampor utan att byta ut elen. För att vara extra säker bör du också använda LED-lampor till dina hembyggda lampor. Då behöver du inte vara rädd för att det ska bli för varmt och lampan ska fatta eld. Gör heller inga egna kopplingar om du är osäker. Ta hellre hjälp av en kunnig elektriker för att undvika olyckor.